Napsat recenzi

Velice, velice povedené !

Recenze hotelu Royal Horizon Baobab Hotel **** (Senegal - M'bour - La Somone)

Hodnocení:
průměrně: 4,6/5
Vloženo:
Pobyt: leden 2019
Přečteno: 1 194x
Recenze se líbila: 424 čtenářům
Fotografie: 9
Videa: 0
Komentáře: 0
  • Hotelová recepce, v klasickém tropickém stylu - otevřená hala Hotelová recepce, v klasickém tropickém stylu - otevřená hala
  • Prvý, až příliš vyhřívaný, bazén, v pozadí hlavní restaurace Prvý, až příliš vyhřívaný, bazén, v pozadí hlavní restaurace
  • Hlavní bar, zde občas obsluhují i 4 profíci (a úplná volnost oblečení) Hlavní bar, zde občas obsluhují i 4 profíci (a úplná volnost oblečení)
  • Obvyklá sestava bungalovu, dle umístění 2-4 pokoje se samostatnými vchody Obvyklá sestava bungalovu, dle umístění 2-4 pokoje se samostatnými vchody
  • Plážový bar "střed", patrně nejoblíbenější místo Čechů v hotelu Plážový bar "střed", patrně nejoblíbenější místo Čechů v hotelu
  • První řada bungalovů (za příplatek) s přímým vstupem na pláž (hlavní vchod zezadu zvlášť) První řada bungalovů (za příplatek) s přímým vstupem na pláž (hlavní vchod zezadu zvlášť)
  • Konec areálu směrem k vesnici, v popředí jedno z mála koupání v moři - jen písčitá vana za přílivu Konec areálu směrem k vesnici, v popředí jedno z mála koupání v moři - jen písčitá vana za přílivu
  • Celá pláž je takto dělena kamennými valy, možná jde zčásti o vlnolamy... Celá pláž je takto dělena kamennými valy, možná jde zčásti o vlnolamy...
  • Do laguny za hotelem jen na loďkách, pochopitelně placená aktivita... Do laguny za hotelem jen na loďkách, pochopitelně placená aktivita...

Na černou Afriku téměř vynikající ! Hotel se nyní oficiálně jmenuje ROYAL HORIZONS BAOBAB, ale všechny recenze jsou /bůh ví proč/ prezentovány pod starším názvem Royal Decameron Baobab... je sice staršího data, ale nadstandardně udržovaný a průběžně inovovaný, alespoň hlavní zázemí.

Výhodná je hlavně jeho poloha, v podstatě na konci cesty a kromě oficiálních akcí ochranka nepropustí do areálu, včetně pláže, žádné potulné prodejce ani žebrající mládež.

Uvnitř panuje velmi přátelská a neformální atmosféra, žádný "dres code" a přes poměrně vysokou /a plnou/ kapacitu se nikde netvoří žádné fronty či shluky - obsluha je vždy skoro průběžná.

Pro mě téměř ideální představa pohodové dovolené ! Ve standardu CK by hodnocení mohlo být objektivně ****+

Ubytování  průměrně (4,3/5)

Vše přízemní bungalovy, po 2-4 pokojích, možná trochu natěsnány na sebe, ale díky husté (ale udržované) vegetaci s dostatečným oddělením a přehledným přístupem.

Vlastní pokoje jsou sice trochu menší, než je obvyklý standard, ale normální člověk tam chodí jen přespat... Snad jen koupelnička je opravdu těsná, i když plně funkční. Prostorově výraznější jedinci mohou mít potíže se vmáčknout na toaletu a i samotná mísa je menší než evropský standard, nevhodně je umístěn i držák na toaletní papír. Zvláště po ránu je občas trochu problém s tlakem vody, ale úplné přerušení nenastalo. Opravu napouštění toalety zvládli do dalšího nutného použití, cca 3 hod.

Denní úklid OK, včetně desinsekce (za celý týden jediný komár nad postelí a druhý v koupelně), výměna ručníků dokonce častěji než záměr (= zanechané na zemi).

Dílčí slabinou je osvětlení, prvý vypínač za vstupem se skrývá pod tlustým závěsem a za otevíraným křídlem fran.okna, max. světelnost pokoje je sotva poloviční, než koupelny.

Venku na terásce pár plastových židliček, po setmění personál plošně rozsvítí venkovní světlo na zdi /pokud nesvítí ani jedno, obtížně trefíte cestičku z hlavních tras/.

Klimatizace plně funkční a překvapivě docela tichá, v zimních měsících ale téměř není zapotřebí - noční teploty okolo 20°C a stín stromů ve dne (až 33°C) dokáží udržet i přes den teplotu nižší, než je běžné např. v Egyptě.

Velikým plusem je pak zvuková izolace, možná jsem měl štěstí na sousedy, ale za týden jsem asi 3x zaslechl lehké zakašlání a v koupelně je mírně slyšet i tekoucí voda ze sousedních pokojů (TV nebo jakýkoliv hovor odjinud nezaznamenaný).

Nepotěší jen taxa za trezor, případně lednici, každé po 2 EUR/den, tedy za týden 750,- Kč, v zimní sezoně ale lednice nutná není.

Strava a stravování  průměrně (4,8/5)

Skutečně SUPER !!! Jednak jde skutečně o restauraci, kde se s nápoji obsluhuje (a nikdo nežádá bakšiš...) - víno se nosí ve džbáncích, i přesto sem tam dolije sklenku personál...

Velmi dlouhé doby výdeje a i v pozdějším čase neklesá sortiment nabídky, přesto raději doporučuji chodit hned po otevření /spíše je problém najít prostřený stůl, případně požádat o jeho přípravu - sklízení použitého nádobí zabírá hodně času/.

Jediným vážnějším nedostatkem, byť místně poměrně logickým, jsou popisky výhradně ve francouzštině. Takže se stává, že několik lidí v řadě před vámi hledá překlad pomocí slovníku /v mobilu/, občas i neúspěšně... Ale nic nebrání ochutnávat miniporce všeho, i když pro to množství je to pořádná kalorická zátěž.

Možná trochu překvapí, že podávané ryby jsou spíše menší - nečekejte denně tuňákový steak - a že ani filety nejsou vždy zcela prosty drobných kostiček. Zvláště večer je osvětlení docela sporé a kůstky se hledají hůře.

Rozlévané víno je /na rozdíl/ od většiny jiných hotelů velmi slušné, snad jen chlazení bílého + rosé pomocí kostek ledu není právě optimální. Šokem byl pro mne dotaz obsluhy, kdy po požadavku "water" následoval dotaz "a perlivá nebo neperlivá ?"

Obsluha pochopitelně základním výrazům v angličtině rozumí, je to skoro lepší než pokusy o /převážně s nesprávnou výslovností/ francouzštinu, ale občas použijte "mersi" - to ocení.

Na oběd je ještě na výběr mezi hlavní restaurací a snackem u zadního bazénu, zde to ale chce do fronty těsně před otevřením - zvláště větší skupinky "Frantíků" tu dokáží prosedět celé dvě hodiny.

Vybavení, služby a personál hotelu  průměrně (4,6/5)

Dva bazény, možná zbytečně vyhřívané až na 26°, mají trochu zvláštní vodu, zejména ten zadní je ale prakticky plný - je zde klid, žádná hudba a jediný krátký animační program.

Celkem 4 bary pro běžný denní režim + pátý na diskotéce do pozdních nočních hodin, základní obsluha je občas posilována dle zájmu, takže fronty minimální. Samoobslužně lze čepovat vodu ze stojanů s barely, kromě toho k dispozici vždy ochucená limetkou a mátou.

Velmi dobrá káva, každá porce se samostatně připravuje na velkém presovači (tohle trochu zdržuje), cukr, mlíčka i lžičky pak jen na vyžádání. Ač většina barů disponuje pípou, pivo převážně rozlévané z lahví a jen průměrné kvality. Opět všechny 3 druhy vín a stejný způsob chlazení (= led) + míchané nápoje běžného rozsahu, jen složení je někdy záhadné až netypické - např. piňacolada, kterou dopije opravdu málokdo...

Jinak obvyklá nabídka sportovních potřeb, vlivem převažujícího franc.vlivu je v husté permanenci pétanque, u ostatních možností je někdy menší potíž ta jazyková bariéra.

Personál převážně milý a vstřícný, nikdo se přímo nedožaduje bakšiše, i když je vítán. Neuspějete ale s 1 USD bankovkami a málo i EUR micemi /centy vůbec/, je lepší si vyměnit pár franků (1.000,- = 40,- Kč a je to obvyklá cena malého nápoje ve veřejných obsluhovaných prostorách.

Součástí "služeb" je i bezpečnostní kontrola při příchodu do areálu, pouze při check-inn dojede transfer až na dvůr, jinak je vždy nutné vstoupit brankou pěšky a kontrolují zběžně každé zavazadlo, i ledvinky a foto brašny - víckrát denně to trochu obtěžuje.

Velmi pečlivě udržovaná zahrada, ale trochu užší cestičky, často blokované úklidovými vozíky, zalévacími hadicemi a seniory s chodítky, trochu omezují pohyb hlavně ve stravovacích dobách. Nezvyklé jsou i "příkopy" podél cest, zvláště za tmy můžete šlápnou vedle až to 15 cm níž (ale zase nemají plevel na cestičkách...).

Na slušné úrovni je místní Wi-Fi, k dispozici prakticky ve všech společných prostorách.

Pláž a moře  průměrně (4,2/5)

Spokojenost sice ano, ale... Pláž je sice pěkně udržovaná, písčitá a vstup do moře pozvolný, je ale třeba upozornit, že je umožněn jen na cca 3 místech ohraničených bojkami, což je cca pouhých 10-15 % celého pobřeží. Zvláště za odlivu se objeví podstatně více balvanů /připomínající vysokopecní strusku/, které na oficiálních foto nenajdete...

Moře, či spíš oceán, je sice čisté, objem materiálu vyvrženého přílivem je zanedbatelný a hrubší nečistoty se odklízejí, ale v lednu je voda studená a neustálé vlnobití odrazuje od delšího plavání.

Ostraha pláže je řešena pouze od cca 9:00 do 17:00, mimoto stále vlají červené vlajky, jenž sice vstup přímo nezakazují, ale nenese se odpovědnost za jakýkoliv problém.

Mírným nedostatkem je počet lehátek, vždy jen dvojice ke každému /pevnému/ slunečníku a přestože je přenášení bez problémů možné, celková kapacita je opravdu nízká - i brzy zrána, kdy je část pláže ve stínu, je 90 % obsazeno ručníky, ne-li již přímo lidmi. Určitě by se počet mohl zvýšit alespoň na dvojnásobek. Paradoxně je téměř vždy volné místo na lehátkách u prvního bazénu.

Jelikož jsou bungalovy max. 40 m od okraje pláže, není třeba řešit plážové toalety, případně převlékárny - každý si využívá svoje zázemí.

Do prostoru lehátek nesmějí žádní prodejci a díky roztažení podél celého areálu to nepůsobí, i při plné obsazenosti lehátek, případně posezení u barů, nijak přelidněně to je pro mne veliké +).

Okolí hotelu  průměrně (3,7/5)

Z jedné strany pláž, ze druhé hlavní komunikace, naštěstí slepá. Z popisů katalogů CK pak trochu zklamala mořská laguna na "špici" areálu - tady již je částečný provoz místních a odpovídá tomu množství pozůstatků, zvláště v okolí kotvících loděk. Při odlivu lze přebrodit do různých zákoutí laguny, ale větší množství vodního ptactva je až v zadní části, jenž je brána jako rezervace, se zpoplatněným vstupem.

Hlavní komunikací se lze dostat, po cca 500 m, do nefalšované africké vesnice, téměř vždy ale za neustálého "dozoru" někoho z místních. Doporučuji vyhledat trošku česky mluvícího černouška jménem Pepé, případně Bob /prý bratr/, za menší všimné provede i zadními uličkami, trhem, školou a nahlédnout dá i do (svého ?) domu. Rodinu má velkou, takže každou chvíli zastaví v nějakého obchůdku /sestra/, trhu /mamá/ a přátel - no, nějak se živit musí. Kdo, jako já, pouliční svinčík akceptuje jako základní rys černé Afriky, bude spokojen - kdo nikoliv, raději zůstaňte v hotelu...

Celkový dojem  průměrně (4,6/5)

Určitě ANO, i když jsem možná čekal - po příznivých referencích - ještě asi trochu více. Každopádně mi velmi vyhovoval celkový styl a všeobecně příznivá, přátelská atmosféra. Osobně upřednostňuji přístup "dělám je to, co se mi chce" a zde mne skutečně nikdo do ničeho nenutil a naopak, pokud jsem chtěl, vše jsem dostal.

Za velmi příznivou považuji i celkově polohu hotelu, mnoho možností i v širším okolí lze absolvovat pouze jako půldenní výlet a pro mne byl téměř optimální poměr mezi válením na pláži a poznáváním krajiny i lidí.

Tento hotel bych doporučil(a) svým nejlepším kamarádům doporučuje 34
z 36 recenzentů

Hotel je vhodný pro:

  • Pro všechny věkové kategorie
  • Pro osoby toužící po klidu a odpočinku
  • Pro starší a méně pohyblivé osoby

Tato recenze je osobním názorem jejího autora a server Recenze.cz ani jeho provozovatel nenese žádnou odpovědnost za její obsah či pravdivost.

« předchozí recenze hotelu další recenze hotelu »

Komentáře

Napište vlastní recenzi do tohoto hotelu

Umístění hotelu

Top nabídky dovolené

Obchodní podmínky

Provozovatel serveru www.recenze.cz, Zájezdy.cz, a.s. (dále jen Provozovatel), si vyhrazuje právo odstranit fotografie, obrázky, výrazy, slova či příspěvky, které odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky, rasistické, xenofobní či šovinistické narážky, u fotografií či obrázků pak takové, které jakkoli souvisejí s pornografií), porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno Provozovatele, jeho obchodních partnerů nebo některého z uživatelů tohoto serveru, dále textové i obrazové příspěvky obsahující nabídky komerčního charakteru či jinak zneužívající možnosti propagace. Provozovatel si dále vyhrazuje právo nezobrazovat jména a příjmení uváděných osob, názvy cestovních kanceláří a cestovních agentur. Děkujeme za pochopení.

Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah či pravdivost recenzí. Autor recenze garantuje Provozovateli, že má práva ke zveřejnění jakýchkoliv obrázků či fotografií, které k recenzi přidal a zároveň tímto uděluje souhlas Provozovateli k jejich zveřejnění na internetu a využití v reklamních a propagačních materiálech.

Souhlasem s "Podmínkami vložení recenze hotelu" dává autor recenze rovněž souhlas se zařazením svého jména, příjmení a e-mailové adresy do zákaznického systému Provozovatele (čl. X Obchodních podmínek https://www.zajezdy.cz/informace/obchodni-podminky/), pakliže ještě není jeho zákazníkem.

Provozovatel prohlašuje, že chrání osobní údaje svých zákazníků, které v souvislosti se svou činností získá, a zaručuje jejich plnou ochranu v rámci těchto podmínek a platných právních předpisů.

Zájezdy.cz, a.s.

Podrobné hledání